Uutiskirje 12/2011: Harrastelijayhteisöt pelinkehityksen parissa
/Suomessa harrastetaan paljon pelejä ja tietotekniikkaa – Suomen ensimmäiset pelistudiotkin saivat alkunsa harrastelijoiden demoskenen pohjalta. Harrastelijamuotoinen pelinkehitys on yhä voimissaan, ja vapaamuotoisia pelinkehittäjäyhteisöjä on lukuisia: Turussa vaikuttaa Load ja Oulussa Stage, mutta Tampereella ja muillakin opiskelijakaupungeilla on omansa.
Nykyiset peliyhteisöt toimivat usein ohjelmointia opettavien oppilaitosten myötävaikutuksella. Kerhot saattavat vaikkapa kokoontua oppilaitosten luokkatiloissa ja käyttää näiden kalustoa. Esimerkiksi Turussa toimiva Load on epävirallinen jatke Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston vuonna 2009 käynnistyneelle Game Tech & Arts Lab -koulutusohjelmalle. "Koululla oli perjantaisin vierailuluentosarja, jonka jälkeen opiskelijat alkoivat esitellä aikaansaannoksiaan ja ajatuksiaan. Pikkuhiljaa opiskelijat yliopistolta ja AMK:lta tutustuivat toisiinsa ja kommunikointi jatkui ircissä", kertoo opiskelija-assistentti Tatu Laine. Myös Oulussa vuonna 2010 perustetun Stagen jäsenistä suuri osa on yliopistolta tai AMK:lta, mutta mukana on myös työelämässä jo olevia, kertoo Stagen "ulkoministeri" Teemu Kaukoranta.
Yhteisöjen toiminta on vapaata ja rentoa. "Loadilla on kuukausittainen iltama, jossa on aina jokin aktiviteetti, esim. pelivisa tai ideapitchauskisa. Pelilaboratoriolla järjestetään satunnaisesti peli-iltoja, joissa pelataan lauta- ja tietokonepelejä", kertoo Laine Turun toiminnasta. Myös Stage kokoontuu parin viikon välein illanistujaisiin. Molemmilla yhteisöillä on myös omat aktiiviset IRC-kanavansa (#load ja #gamedev.oulu). "Stagella on sähköpostilista, foorumi, jonne jäsenet voivat postata peli-ideoitaan/projektejaan, sekä luonnollisesti FB- ja g+-sivut", Kaukoranta kertoo.
Molemmilla yhteisöillä on parikymmentä aktiivijäsentä, minkä lisäksi mukana on toinen mokoma verkkoaktiiveja ja toimintaan satunnaisemmin osallistuvia. Virallisia tavoitteita toiminnalle ei ole. Tarkoitus on edistää oman alueen pelinkehitystä, mutta vapaamuotoisesti ja ilman paineita. Yhteisöt eivät siis julkaise pelejä, ja jäsenet vastaavat itse projektiensa edistymisestä. "Stagen tavoite on edistää pelikehitysharrastusta, kannustaa opettelemaan tarvittavia taitoja sekä tuoda pelinkehityksestä kiinnostuneet yhteen", toteaa Kaukoranta. Myös yhteistyötä muiden yhteisöjen kanssa on suunniteltu.
Toiminnassa tärkeää osaa näyttelevät omat pelinkehityssessiot ja osallistuminen Global Game Jameihin. "Oulussa mukana oli viimeksi 25 henkeä ja uusiakin kasvoja nähtiin. Valmiita pelejäkin taisi tulla peräti kuusi", kertoo Kaukoranta.
Yhteisöt ovat siis ennen kaikkea keino pitää yhteyttä muihin harrastajiin. Konkreettista hyötyäkin voi olla. "Osa jäsenistä on jo töissä pelialalla, joten työkaveri voi löytyä yhteisön sisältä. Lisäksi Turun alueen peliyritykset ovat pieniä, joten tiedonjakaminen on arvokasta", täsmentää Laine.
Sekä Load että Stage toivottavat uudet jäsenet tervetulleeksi mukaan toimintaansa.
Tuomo Karvonen
Summary in English
On the fringe of Finnish Game Development are local Game Development Clubs, for example Load in Turku and Stage in Oulu. The clubs offer participants a chance to share information and relax with likeminded indie-developers. Even though students are often the most active members of the clubs, anyone can join in and take part in night-outs and game jams.