Peliala on Suomessa kovassa kasvussa, ja Tampereella kasvua vauhdittaa vuoden 2010 lopulla perustettu ManseGames-hanke. Laaja-alaisesti pelialan toimijoita tukeva ManseGames onkin esimerkki siitä, miten uutta alaa kehitetään järjestelmällisesti.
ManseGamesin projektipäällikkö on Suvi Latva, joka hankki pelialan kannuksensa Oulun vuosina 2005–2007 toimineessa ELVI-projektissa. Tampereella toimii myös pelialaa kansallisella tasolla tukeva NeoGames, jonka kanssa ManseGames on luonnollisesti tiiviissä yhteistyössä. NeoGamesin johtajana toimii KooPee Hiltunen.
ManseGamesin perustamisaikaan olosuhteet Tampereella olivat hankkeelle suotuisat: alueen peliala kehittyi ja taustavoimia löytyi Hermiasta ja NeoGamesista. ManseGamesin voikin katsoa täydentävän pelialan kansallisia ja kansainvälisiä (kuten Nordic Game ja EGDF) toimia.
"Tampereen pelialalla oli potentiaalia ja varsinkin Universomo oli hyvässä vauhdissa jo vuonna 2007. Universomo sulki ovensa keväällä 2010, jolloin Tampereen alueelle vapautui 40 alan tekijää. Kehittämishanketta puolsivat myös alan toimintaympäristön, jakelukanavien ja ansaintamallien muutokset. Ajattelimme, että kohdennetuilla tukitoimilla voisimme merkittävästi avustaa Tampereen pelialaa", Latva muistelee.
ManseGames on myös osa Hermian Uusi Tehdas -kokonaisuutta ja akateemisen maailmankin kanssa tehdään yhteistyötä ja vaihdetaan tietoa – tästä esimerkkinä Tampereen yliopiston Games as Service -projekti. Byrokratian osalta ManseGames on Hermian hallinnoima ja Pirkanmaan liiton, Tampereen kaupungin ja Hermian yhdessä rahoittama Euroopan aluekehitysrahoituksen projekti.
"ManseGames edistää Tampereen kehitystä pelialalle suotuisana kasvuympäristönä. Tuemme osaajien verkostoitumista, teemme aluetta tunnetuksi ja jaamme tietoa yrittäjille ja yrittäjiksi aikoville", Latva kertoo. "Pelitoimiala on voimakkaassa murroksessa, ja se tekee bisneksestä kiinnostavaa mutta myös haastavaa."
Yksi haasteista on ollut luottamuksen hankkiminen: hanke ei ollut tuttu pelialan yrityksille tai alan sidosryhmille. Rahoitusjärjestelytkin asettivat tiettyjä reunaehtoja, mutta ManseGames on ollut menestys kaikilla mittareilla. "Vuonna 2011 Tampereelle on perustettu seitsemän uutta peliyritystä, ja kaiken kaikkiaan yrityksiä on täällä nyt 21", Latva kertoo tyytyväisenä.
"Haasteita toki riittää, sillä yritysten lähtökohdat ja tarpeet ovat kovin erilaisia: pelejä kehitetään eri alustoille, tuotekehitys on eri vaiheessa ja tietoa kaivataan eri osa-alueilta. Olemme pyrkineet valitsemaan useimmille yhteisiä aiheita, kuten uudistuneet bisnesmallit, DLC:n, freemiumit, laki-asiat ja vaikkapa pitchauksen", Latva kertoo.
ManseGames on tamperelainen hanke, mutta Suomen kaltaisen pienen maan on hyödynnettävä kaikki voimavarat, jotta peliala kasvaa ja kehittyy. "Ei ole varaa maan sisäiseen kilpailuun. Jälkikäteen naurattaa, että joskus Oulussa sanoin alueesta tulevan Suomen Piilaakso. Samaan tapaan Aalto-yliopistossa puhutaan, että tehdään Helsingistä Suomen Piilaakso. Itse ehdottaisin, että tehdään Suomesta Euroopan Piilaakso. Kaikki voivat tehdä yhteistyötä ja oppia toisiltaan. Suomen kokoisessa maassa alan kasvun tulee levitä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Ovathan osaajatkin levittäytyneet ympäri Suomen, kuten Kajaanin huippuhyvä Supercell osoittaa", Latva päättää.
Rieti Ryysy
Summary in English
ManseGames is a regional development project supporting the games industry in the Tampere area. ManseGames operates in close cooperation with NeoGames, University of Tampere and other Tampere-based entities. It facilitates networking and supports and educates game developers in new business models, DLC, freemiums, legislation and pitching.