Uutiskirje 07/2011: 10tons – Pitkäjänteisyydellä pärjää casual-peleissäkin
Casual-pelien perusajatuksia ovat helppous ja nopeus, mutta niitä kehittävän studion luomisessa pitkäjänteisyys on arvossaan. Kahdeksan vuotta alalla toiminut 10tons on vanha tekijä, jonka toiminta perustuu kärsivällisesti valetulle taloudelliselle perustalle sekä studion itsenäisyyden varjelemiselle. Studion uusin peli Joining Hands julkaistiin kesäkuun alussa, ja jatkoa on luvassa myös Azkend-pelisarjaan.
10tons perustettiin vuonna 2003, kun studio julkaisi ensimmäisenä pelinään Crimsonlandin. Opiskelijapohjalta tamperelaisstudio ehti julkaista vielä kaksi peliä, joiden jälkeen täysipäiväinen toiminta aloitettiin vuonna 2006. Alkuvaiheen alustoja olivat PC ja Mac, vaikka idea mobiilipelien kehittämisestä olikin jo olemassa. Laiteteknologia ei kuitenkaan vielä tuolloin sallinut näiden suunnitelmien toteuttamista. Varsinaisesti 10tons siirsi painopisteensä mobiilipeleihin vasta iPhonen ja App Storen myötä vuonna 2008.
Casual-pelaamisen nousun 10tons haistoi jo aikaisessa vaiheessa, heti Crimsonland-räiskintäpelin julkaisun jälkeen vuonna 2003. Samalla ryhdyttiin luomaan MythPeople-brändiä, jolla perheystävälliset casual-pelit saatiin selvästi eroteltua hardcore-menosta.
Perusta 10tonsin toimintamallille luotiin jo aikaisessa vaiheessa. Opiskelijapohjalta studio julkaisi kolme peliä – Crimsonlandin, Ice Breakerin ja Bubblefish Bobin – joilla onnistuttiin keräämään kohtalainen alkupääoma. Strategiassaan studio on aina painottanut riippumattomuutta ja vakautta, ja niihin on pyritty maltillisella kasvulla sekä omien taloudellisten resurssien turvaamisella. 10tons toimiikin täysin peliensä myyntituloilla, ja itse asiassa sen projektien ainoa ulkopuolinen rahoitus on ollut Heroes of Kalevalalle myönnetty EU-avustus.
Kaikkien pelistudioiden osalta riippumattomuuteen vaikuttavat myös julkaisuratkaisut. Alkutaipaleellaan 10tons teki julkaisuissa yhteistyötä mm. Real Networksin ja Reflexiven kanssa, mutta nykyään tamperelaiset julkaisevat pelinsä itsenäisesti. Koska myös pelien oikeuksista on pidetty tarkasti kiinni, voidaankin 10tonsin kohdalla puhua täysin itsenäisestä studiosta. ”Oikeuksien säilyttäminen on ollut erittäin hyvä valinta, sillä olemme pystyneet siirtämään PC-pelejämme mobiililaitteille. Mitä enemmän omaa teknologiaa, osaamista ja omia IP:itä kertyy, sitä todennäköisemmin niitä pääsee myös hyödyntämään uusissa kasvu- ja kehitysmahdollisuuksissa”, toteaa 10tonsin Tero Alatalo.
Kesäkuun alussa 10tons julkaisi iPhonelle ja iPadille pulmapeli Joining Handsin. Hyvän vastaanoton saaneen pelin alustavalikoima laajenee kaikille suurille mobiilialustoille sekä Macille ja PC:lle. Ideointi ja prototyypistä tuotantoon siirtyminen veivät Joining Handsin kohdalla noin kolme kuukautta. Ensimmäinen päivitys ja laajennus ehdittiin julkaista kesäkuun loppupuolella; aika sekä markkinat näyttävät, paljonko Joining Handsiin julkaistaan lisämateriaalia.
Tulevaisuuteen 10tonsilla suhtaudutaan positiivisesti. Kokeneen studion mukaan mahdollisuuksia tuntuu olevan rajattomasti, mutta samalla kilpailu kiristyy ja alalla on sopeuduttava nopeisiin muutoksiin. Varsinkin pienet ja keskisuuret yritykset ovat haastavassa asemassa, sillä niillä ei ole jättimäisiä markkinointikoneistoja ja ne joutuvat kilpailemaan tuhansien indie-kehittäjien kanssa.
”Pelialalla onnistunut innovaatio kukkii, ja se myös palkitaan App Storen kaltaisissa jakelukanavissa. Kynnys alalle pääsemiseen ei ole koskaan ollut näin matalalla”, Alatalo pohtii. ”On mielenkiintoista nähdä, millaiselle tasolle mobiilipelien sisällöntuottajien määrä ja keskimääräinen kannattavuus asettuvat seuraavien 5–10 vuoden aikana. Onko pelien kehittäminen niin helppoa, että se on liiankin hauskaa? Tuleeko pelialasta musiikkialan kaltainen sektori, jossa lukemattomista ”bändeistä” vain murto-osa on taloudellisesti kannattavia ja suurin osa tekee hommaa vain siksi, että he pitävät siitä”, Alatalo jatkaa.
Yhdelläkään studiolla ei tietenkään ole varaa jäädä lepäämään laakereillaan, ja Joining Handsin julkaisun jälkeen 10tons on jo uusien projektien kimpussa. Seuraava suurempi julkaisu tulee olemaan toimintaa ja pulmapeliä sekoitteleva, casual-henkinen Azkend 2.
Azkend 2 on jatkoa vuonna 2007 julkaistulle Azkendille. Tunnelmalliseen pelimaailmaan panostavan jatko-osan tuotanto aloitettiin jo lopputalvesta 2010, ja se on tarkoitus julkaista vielä vuoden 2011 puolella. Alustoina tulevat olemaan PC ja Mac sekä iOS ja muut mobiilialustat.
Rieti Ryysy
Summary in English Tampere-based 10tons was founded in 2003, and in eight years this studio has patiently built itself into a solid, completely independent developer and publisher. Originally 10tons released games for PC and Mac, but since 2008 - after iPhone and App Store appeared - the company has successfully concentrated on casual games. In June 10tons released Joining Hands, a puzzle game which got a positive reception. The studio also plans to release Azkend 2 later in the year.